Civil Info Honlap BeköszöntőJogtárEseménynaptárTanácsadóEurópai UnióMagazinPályázatok
AktuálisCivil HirekKönyvtárHirdetésekFórumKapcsolódásokVisszaFelElőreKeresés
   
   

Rövid hírek

  Az idei az utolsó év, hogy az USA kormánya magyarországi civil szervezeteket támogat. Az USAID 1991 óta mintegy 260 millió dollárt fordított magyarországi programjaira. A lebonyolítással magyar szervezetet bízott meg (DEMNET), az idei támogatott programok között pedig szerepeltek többek között vidékfejlesztési, szociális, roma vállalkozásfejlesztési projektek. Patricia Lerner az USAID regionális igazgatója utalt arra, hogy a térségben máshol nagyobb szükség van a civil szféra támogatására, Magyarország pedig hamarosan maga is támogatóvá válhat.

   

  Hamarosan megkezdi működését a XX. Századi Intézet, a Kelet-közép-európai Társadalmi és Történelmi Kutatásokért Közalapítvány által létrehozott új tudományos intézmény. Tóth Gy. László a kuratórium alelnöke úgy nyilatkozott, hogy szeretnének teret engedni a fiatal kutatóknak, akik előítéletmentesen közelítenek például az 56-s eseményekhez, illetve a forradalmat követő megtorló intézkedésekhez.

  Az alapítvány hamarosan pályázati kiírásokat tesz közzé a kor tudományos kutatásának segítésére. Az alelnök elmondta, hogy hangsúlyt kívánnak fektetni például az eleddig méltatlanul elhanyagolt 60-s, 70-s évek feltárására is.

  Az intézet főigazgatója Schmidt Mária történész, tudományos igazgatók M. Kiss Sándor és Tellér Gyula történészek.

  A közalapítvány kuratóriumának elnöke Balás-Piri László történész, alelnöke Tóth Gy. László, további tagjai Tőkéczki László és Kapronczay Károly.

   

  Tavaszi FesztiválA Budapest Klub Alapítvány híre:
  A kultúra fenntarthatósága a XXI. században címmel Budapest Klub konferencia lesz 1999. március 19-20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódva.

  Kapcsolódjanak be a szervezésbe!
  Információ a Klub munkatársainál a 375-1885-ös számon.

   

  Ipartner néven telefonos információs szolgálat működtetését kezdte meg a Gazdasági Minisztérium. Céljuk, hogy a gazdasági élet szereplőit illetve a gazdaság iránt érdeklődőket egyaránt tájékoztassák. A telefonvonal hetente háromszor üzemel, kedden, szerdán illetve csütörtökön 14 -16 óra között hívható a 06/80 660-560-as ingyenes telefonszámon.

  Rádiójáték-írói pályázat
  A BBC és a British Council tehetséges írókat keres!

  A BBC és a British Council jelentkezőket vár az "Írás határok nélkül" elnevezésű nemzetközi rádiójáték-írói pályázatra. A versenyre profi és amatőr írók egyaránt benevezhetnek. A nyertes darabokat a BBC felveszi és sugározni fogja 35 milliós hallgatóságának. A győztesre a 2000 font pénzjutalom mellett egy londoni út vár. Több különdíj is kiosztásra kerül, díjat kapnak például azok a legsikeresebb pályázók, akiknek nem anyanyelve az angol.

  A pályázatra évente körülbelül 2000 művet küldenek be a megmérettetésre vágyók. A BBC azt szeretné, ha a jelentkezők száma növekedne: "Örülnénk, ha egyre több ember fedezné fel a rádiójáték írásának varázsát. Ez a műfaj azért csodálatos, mert benne minden lehetséges."

  Az első hangjáték-írói pályázatot 1988-ban hirdette meg a BBC és azóta számos tehetséges írót indítottak el a siker útján. A tavalyi év győztese az amerikai Lisa Schlesinger volt, a meghiúsult vágyak kisvárosi Amerikájáról írt művével. "Csodálatos érzés volt, amikor megtudtam, hogy megnyertem a versenyt. Az a tudat, hogy emberek milliói hallják az én darabomat, nagyon boldoggá tesz" - mondja Lisa. "Azelőtt soha nem gondoltam volna arra, hogy rádiójátékot írjak. Ez a verseny döbbentett rá arra, hogy képes vagyok írni hangjátékot, filmes forgatókönyvet, vagy akár novellát is."

  Az angol nyelvű pályaműveknek körülbelül 60 perc hosszúnak kell lenniük. A jelentkezés feltétel, hogy a pályázó ne legyen az Egyesült Királyság állampolgára.
  A művek leadási határideje: 1999. április 30.

  Bővebb információt és jelentkezés lapokat a következő címeken lehet kérni:

  The Britis Council,
  1068 Budapest, Bencúr u. 26.
  Tel: 321-4039
  Fax: 342-5728 vagy 352-8779

  E-mail: worldservicedrama@bbc.co.uk
  Web:www.bbc.co.uk/Worldservice/drama

  A műveket a BBC címére kell beküldeni:

  BBC World Service Drama, Playwriting Competition
  Room 636, Broadcasting House London W1A 1 AA UK 
   


Copyright ©1999. Miniszterelnöki Hivatal, Civil Kapcsolatok Főosztálya