2000

A 2000. év problematikájával kapcsolatos vizsgálatok módszertana

1. A számítógépi dátumok ellenõrzése

Milyen dátumot ad vissza a BIOS, illetve az operációs rendszer az alábbi esetekben:

A tapasztalatok szerint a különbözõ géptípusok, sõt azonos géptípuson belül a különbözõ BIOS-szal, illetve operációs rendszerrel ellátottak a fenti vizsgálatokra különbözõképpen reagálnak, ezért ezeket minden egyes gépnél el kell végezni, hogy a géppark dátumkezelésérõl pontos képet kapjunk. A vizsgálatot a szervereknél is el kell végezni.

Terjedjen ki a vizsgálat arra, hogy a gépek hogyan kezelik a 2000. évet, mint szökõévet. A 2000. év egyes téves hírekkel ellentétben, ami szerint a 4-gyel osztható évek közül a 100-zal is oszthatóak nem szökõévek (ami igaz) de mint 400-zal osztható év mégiscsak szökõév. Bizonyos BIOS-ok ezt nem veszik figyelembe!

2. Dátumot használó programok felmérése

A vizsgálatok eredményét ha probléma jelentkezik jegyzõkönyvben célszerû rögzíteni.

Problémát okozó programok esetén:

Az idõ- és költségigény meghatározásakor különösen ha a javítás valamilyen ok miatt nehézségekbe ütközik, ami jelentõsen megnöveli a költségeket mérlegelni kell, hogy az elavult régi program helyett nem gazdaságosabb-e újat készíttetni. A 2000-ig rendelkezésre álló idõ most még elegendõ lehet egy minden tekintetben megfelelõ korszerû programrendszer kialakítására.

A számítástechnikai szerzõdések vizsgálata

4. Újonnan beszerzésre (kialakításra) kerülõ eszközök és programok

5. Költségek felmérése

A 2000.év problematikájával kapcsolatban az elõzõ pontokban felsoroltak végrehajtása költségekkel jár, amelyet figyelembe kell venni, és a következõ évekre tervezni kell. Ilyen költségek lehetnek:

(Megjegyzendõ, hogy a szoftver illetve hardver módosításának költségeit jogilag a szállító (készítõ) félnek kellene vállalnia, azonban különösen nagyobb rendszerek esetében ez valószínûleg ellenállásba ütközik, és célszerû kompromisszumra törekedni.)


2000 Budapest, 1997. április 8.

Honvédelmi Minisztérium
Informatikai Osztály