projects

Jelenlegi hely

Teljes név:Adaptív, kontextus-tudatos, “emergens interoperabilitást” támogató, kollaborációs platform káosz/krízismenedzsment célra
Kezdet:2012.
Lezárás:2014.

Mindennapi életünk során nyilvánvalónak és állandónak tekintünk olyan szolgáltatásokat, mint az elektromosság, GPS, 3/4G hálózat, WIFI, illetve általában a kommunikáció és média eszközeit. De mi történik, ha ezek a szolgáltatások ideiglenesen vagy tartósan kiesnek valamilyen nem várt hiba, vagy egy természeti katasztrófa miatt? Hogyan tudunk egy ilyen helyzetben kommunikálni egymással, adatokat megosztani, illetve együttműködni? A helyzet paradoxonja, hogy pont amikor nincs módunk a megszokott módon kommunikálni, akkor válik a kommunikáció létfontosságúvá.

A Chaoster projektben a célunk egy olyan szoftver platform kialakítása, ami hatékony kommunikációt és együttműködést tesz lehetővé krízishelyzetekben mobil eszközök, így mobiltelefonok, tabletek, laptopok segítségével központi kommunikációs infrastruktúra (3/4G, internet) nélkül. A Chaoster rendszer ad-hoc, peer-to-peer (P2P), késés-tűrő (DTN) közeli kapcsolatú (pl. "pocket switched" vagy PSN) hálózati technológiákat használ, melyekre alapulva újfajta kontextus alapú adattovábbítási, intelligens adatfeldolgozási és szemantikus kiértékeléssel segített szolgáltatásokat valósít meg. Ezen paradigmák integrálásával a Chaoster felhasználók csupán mobil készülékeik felhasználásával hatékonyan tudnak a megosztott adatok alapján csoportosan döntéseket hozni idő és erőforrás kritikus helyzetekben is.