projects

Jelenlegi hely

Teljes név:Magyar Tudományos Művek Tára 2.0 fejlesztése
Kezdet:2014. 07. 01.
Lezárás:2018. 11. 01.
Résztvevők:
  • MTA Könyvtár és Információs Központ
  • MTA SZTAKI DSD
  • FrontendArt
A projekt honlapja:http://m2.mtmt.hu/gui2/
Vezető:Micsik András

A hazai tudományos kutatás eredményeinek hiteles nyilvántartására és bemutatására létrehozott Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) új szoftver rendszerének fejlesztésére az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály kapott megbízást. Az MTMT a magyar akadémiai és felsőoktatási szféra országos regisztere, és mint ilyen több mint 30 ezer felhasználót szolgál ki, valamint statisztikai adatokkal lát el a tudománnyal foglalkozó különféle állami és egyéb intézményeket. A publikációs rekordok adattartalma megbízhatóságát, magas minőségét továbbra is az országosan megszervezett humán kurátori hálózat (MTMT adminisztrátorok szervezete) biztosítja.

Az új szoftver (MTMT2) egy modern, API alapú platform, melynek fő részei az üzleti logikát és adattárolást megvalósító backend, a szerkesztői felület és a nyilvános felület. A felületek és a backend közötti kommunikációt REST API biztosítja, amely JSON, XML és HTML válaszokat is tud generálni. Az adattároláshoz ORM technológiát alkalmazunk. A backend több mint 200 objektumtípust kezel.

A szerkesztői felület Sencha ExtJS keretrendszerben készült ún. egyablakos webalkalmazás. Ez teszi lehetővé a szerzők és adminisztrátorok adatfeltöltési és adatkezelési feladatainak végrehajtását. A hosszan tartó feladatokból (pl. importálás, riportgenerálás) egyszerre több is futhat a háttérben, miközben a felhasználó folytathatja munkáját.

A nyilvános felület célja az MTMT-ben gyűjtött adatok közreadása, a tájékoztatás. A főbb funkciók itt
az intézmények és szerzők közleményeinek böngészése, keresése. A felület reszponzív web dizájnnal készült, így mobilon, tableten is jól használható. Az intézmények és szerzők tudományos tevékenységének összefoglalása néhány könnyen áttekinthető grafikonnal történik. A közleménylisták megoszthatóak és nyomtathatóak. Minden szerzőnek, intézménynek, részlegnek van saját oldala, amely egy rövid URL-lel behívható. A felület tehát arra fókuszál, hogy gyorsan és hatékonyan lehessen az MTMT-ben navigálni, és áttekintő információhoz jutni.

Az MTMT2 sokféle kapcsolódási, integrálási lehetőséget nyújt. Az API segítségével új, specializált kliens alkalmazások készíthetők, vagy például az MTMT az egyetem saját rendszeréhez illeszthető. Az MTMT2 az OAI-PMH és a Sword protokollt is támogatja, további közvetlen adatlehívást tud DOI, Web of Science vagy PubMed adatbázisokból. A felhasználók RIS formátumban is beimportálhatják publikációs vagy citációs adataikat.

Beágyazható elemek, angol néven widget-ek állnak minden intézmény és szerző rendelkezésére, hogy az MTMT-ből származó, ellenőrzött információval gazdagíthassák oldalaikat. Az előző megoldáshoz hasonlít ez is, viszont itt paraméteresen választhatóak grafikonok, közleménylista formátumok is, melyek a tudományos előéletet mutatják be, és könnyen beépíthetőek vagy hivatkozhatóak egyéni vagy intézményi honlapokról. Ennek egyik előnye a kutatói munkásság dupla vagy tripla dokumentálásának elkerülése, elég az MTMT-ben tárolt információkat gondozni.

Riportok, statisztikák a régi MTMT rendszerben használatos közleménylisták, összefoglaló táblázatok alapján készült riportsablonokkal állíthatók elő. Új riportsablonokat az adminisztrátorok is tudnak létrehozni. Riportok készülhetnek HTML, CSV, PDF, ODT, stb. formátumokban.