projects

Jelenlegi hely

Teljes név:A tudományos folyóiratok új generációja
Kezdet:2012. 10. 01.
Lezárás:2014. 10. 01.

A NextGeneration projekt célja a tudományos folyóirat, és ezzel összhangban, a tudományos publikáció fogalma új generációjának (többrétegű tudományos publikáció, új generációs tudományos folyóirat) megteremtése, a szükséges paradigmatikus váltás információtechnológiai előkészítése, a felhasználandó szemantikus-, digitális archívumi- és kollaborációs szoftvertechnológiák kifejlesztése és integrálása, valamint egy konkrét prototípus új generációs folyóirat megteremtése a Közgazdasági Szemle szerkesztőségével karöltve.

A projekt során a következő aktuálisan megoldandó problémákat tartjuk szem előtt:

  • A tudományos cikkek metaadatainak és tartalmának szemantikus feldolgozása és bekapcsolása a LOD világba.
  • A tudományos publikációkban közölt állítások reprodukálhatóságának biztosítása érdekében a cikkekben felhasznált adatok (primary data) és algoritmusok tárolása és megosztása.
  • A nyílt szövegű (open access) publikálás és ezen túl a nyílt értékelés és tudományos vita megoldása közösségi terekben.

A projektben megcélzott kifejlesztendő folyóirat modell nem csupán ezen elvárásoknak kíván megfelelni, hanem ezen túlmenően lehetőséget kívánunk teremteni a tudományos igényű kisérletezésnek a tudományos publikálás új paradigmája kifejlesztése érdekében.

\"A