Jelenlegi hely

Teljes név:Érvtérképészet alapú döntéstámogatás
Kezdet:2005. 06. 01.
Lezárás:2006. 05. 31.
Résztvevők:
A projekt honlapja:http://dsd.sztaki.hu/projects/present/cogitatio/en/

A project célja

A hosszútávú cél

  • létrehozni egy szabadon elérhető, jól használható, nagytudású argument mapping (érvtérképész) rendszert, és
  • előmozdítani ennek minél szélesebb körben történő használatát.

Tesszük mindezt abban a reményben, hogy

  • ezzel a hathatós eszközzel felvértezve javulni fog a társadalom (illetve az egyes emberek) információ-feldolgozó képessége, és
  • így talán közelebb juthatunk az igazsághoz, és
  • jobb döntéseket hozhatunk.

Az érvtérképészetről

Az "argument mapping" (érvtérképészet) egy olyan módszer, ami a bonyolult érvelések és viták kezelését próbálja meg könnyebbé és hatékonyabbá (illetve bizonyos bonyolultsági szint felett egyáltalán lehetségessé) tenni.

A módszer lényege az, hogy a mondanivalót (a gondolatmenetet, illetve több szereplő esetén a vitát, a felek érveléseit, illetve egymás érvelésére adott válaszait) megpróbáljuk elemi egységekre bontani, és feltérképezni az ezen egységek között fennálló logikai kapcsolatrendszert.

Az ily módon értelmes rendszerbe foglalt anyagon számos érdekes művelet elvégezhető, pl. lehetővé válik az érvelések struktúrájának vizuális megjelenítése, a struktúrák számítógép segítségével történő, (bizonyos keretek között) automatikus elemzése, illetve eltérő vélemények esetén a nézeteknek a jelenleg megszokottnál sokkal jobban fókuszált módon történő ütköztetése.

Ezen lehetőségeket felhasználva jelentősen megkönnyíthető a témák megértése és megértetése, az igazság kiderítése, illetve javítható a döntéshozatal hatékonysága.