projects

Jelenlegi hely

Teljes név:Az elektronikus szavazási eljárások modernizációja
Szám:E!2845 -MOVOT
Kezdet:2002. 07. 01.
Lezárás:2004. 07. 01.
Résztvevők:
Költségvetés:3.14 million EURO
A projekt honlapja:http://www.eureka.be/

Az új információs és kommunikációs technológiák (Information and Communication Technologies, ICT) a társadalom és az államigazgatás minden területén jelen vannak.

Napjainkban az állampolgárok és az államigazgatás közti kapcsolatban egyre nagyobb szerepet kapnak az elektronikus eljárások, s így a szavazási eljárásokkal szemben is elvárják a polgárok a modernizációt, mellyel hatékonyabb és átláthatóbb lehet a szavazás.

A magánszervezetek - mint a nagyvállalatok, szakszervezetek, sportklubbok és egyesületek - vezetőtestületének megválasztásának folyamata szabályozott.

Egy elektronikus szavazási rendszer növelni tudja a szervezetek ilyen típusú szavazásainak hatékonyságát, megbízhatóságát és átláthatóságát. Emellett csökkenti a szavazás anyagi, technikai és személyi feltételeit, így csökkennek a szervezet ezirányú költségei.

Az elektronikus szavazási eljárások implementációjának metodológiájának fejlesztése jobb minőségű, megbízhatóbb és átláthatóbb szavazó eljárásokat tesz elérhetővé a társadalomnak.

Az elektronikus szavazó rendszer egy közbülső lépcsőfok az e-demokrácia eléréséhez. Ez az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások, szociális és politikai behatástól mentes modernizációját jelenti:

  • A szavazás eredményét az állampolgárok gyorsabban el tudják érni, és bármikor meggyőződhetnek megbízhatóságáról. A szavazóeljárások innovációjával a szavazás kimenetének statisztikája is finomítható.
  • A szavazási eljárásokért felelős szervezeteknek mindenképpen hasznos az elektronikus szavazás implementálása, hiszen a szavazás ügyvitele egyszerűsödik, az eljárások során felmerülő kockázat minimalizálódik, az anyagi, technikai és személyi igények csökkennek.

A MOVOT projekt fő célja két alternatív elektronikus szavazórendszer, és egy új metodológia kifejlesztése volt, mely az államigazgatás és a magánszervezetek számára nyújt elektronikus szavazási eszköztárat a saját szavazási eljárásaikhoz, valamint ösztönzi ezen technológiák átvételét.

A hagyományos szavazási eljárásokhoz képest a legnagyobb különbség a papír szavazócédulák kiküszöbölése. Következésképpen a szavazócédulák előállításából és a logisztikából származó költségek megszűnnek. Ezzel több tonnányi papirt lehet megspórolni, amely egyébként minden hagyományos szavazás alapja, s így több ezer fát is meg lehet menteni.

Az adatok tárolásával lehetővé válik az eljárás ellenőrzése, hiszen össze lehet hasonlítani a tárolt adatokat a "Szavazatszámláló Központ"-nak továbbított adatokkal.

A MOVOT projekt innovatív eljárások kifejlesztésével segítette a szavazási eljárások elektronikus eszköztárának megújítást, a köz- és a magánszektor számára egyaránt.