projects

Jelenlegi hely

Teljes név:Sztaki Szótár 4.0
Kezdet:2010. 03. 01.
Lezárás:2011. 03. 01.
A projekt honlapja:szotar.sztaki.hu

A SZTAKI Szótár Magyarország legnépszerűbb szótár szolgáltatása napi mintegy 100.000 egyedi látogatóval. A szolgáltatás jelenleg 7 nyelven kínál szótárakat, így angol, német, francia, olasz, holland, lengyel és bolgár nyelven. A SZTAKI Szótár 1995-ben kezdte meg működését és jelenleg infrastrukturális jelleggel bír az idegennyelv-tanulók és idegennyelvi fordítók számára.

"SZTAKI Szótár 4.0" a szótár szolgáltatás negyedik generációja egy teljesen megújult architektúrával, felhasználói felületi megjelenéssel és kibővített tartalommal. Az "új szótárban" a keresőmotort is megújítottuk, de emellett egy teljes szótár építő infrastruktúrát is megvalósítottunk, amellyel új szótárak készíthetők, vagy meglévők tarthatók karban.

A keresést oly módon alkottuk újra, hogy az előzetes beállítások nélkül is hatékonyan működjön. Ez azt jelenti, hogy amint a látogató elkezdi használni a szótárat, elég csak begépelnie a keresőszót, s minden további beállítás nélkül megtaláljuk az általa keresett szót a legvalószínűbb fordításokkal a legvalószínűbb nyelven. Később természetesen módja van a felhasználónak a kereséseit beállításokkal pontosítani, de az esetek többségében az intelligens kereső és rendező algoritmusaink használatával erre minden szükség. A keresési élmény további javítása érdekében a meglévő szótáraink adatbázisát feljavítottuk a papírszótárakban megszokott struktúrákkal, így a szavak szótári alakja, szófaja, kiejtése, kifejezések, példamondatok, írott és hangos kiejtések is megtalálhatók a szócikkekben.

A szolgáltatás hátterében végzett változtatások mostantól lehetővé teszik, hogy bárki készítsen tetszőleges nyelvű szótárakat. Arra biztatjuk a felhasználókat, hogy bátran készítsenek kis terjedelmű, akár egészen speciális szűk témakörbe tartozó szótárakat, mert ezek összessége végül kiadja az adott nyelvpár tematikusan felépített nagyszótárát.