projects

Jelenlegi hely

Teljes név:Digital Work Assitant
Kezdet:2019. 08. 01.
Résztvevők:
  • SZTAKI DSD
  • SZTAKI EMI

A DIWAS projekt célja egy olyan felhőszolgáltatás megvalósítása, aminek segítségével Ipar 4.0 környezetben gyártósori munkások számára összeszerelési instrukciók generálhatók és jeleníthetők meg multimodális módon. 

A teljes gyártási folyamatot ipari rendszerekben egy MES (Manufacturing Execution System) végzi. Ez határozza meg, hogy egyes részfolyamatokat, például, robotok vagy emberek végezzenek el.  Robot munkavégzés esetén az adott gyártási lépésnél az előre meghatározott programot töltik fel a robotba, majd ezt elindítva végzi el a robot a rá szabott feladatot. Embert igénylő összeszerelési munka esetében az DIWAS használható a munkás számára értelmezhető utasítássorozatok összeállítására. Ez állhat szöveges és multimédia információkból, és az egyes lépésekhez társíthatók a szükséges erőforrások (alkatrészek, szerszámok, stb.), illetve az adott lépésnél figyelembe veendő biztonsági kockázatok.

A DIWAS egy saját API-val rendelkezik, amin keresztül az instrukciók megjelenítése az egyes munkások számára vezérelhető. Ezt az API-t használhatja a MES rendszer a vezérléshez, de egyéb rendszerek is használhatják egyedi logikával vezérelt munkafolyamat végrehajtáshoz.