Jelenlegi hely

Teljes név:Országos Rákregiszter GRID
Szám:GVOP-3.1.1.-2004-05-0233/3.0
Kezdet:2005. 01. 01.
Lezárás:2007. 04. 30.
Résztvevők:
Költségvetés:100 million HUF
A projekt honlapja:http://dsd.sztaki.hu/projects/present/org/en/

A projekt célja

Az ORG projekt célja a Nemzeti Rákregiszter számára egy új, modern infrastruktúrán alapuló, online adatgyűjtő rendszer kiépítése.

Az új rendszer lehetővé teszi a nagy kórházakon kívül a kisebb intézeteknek is, hogy kényelmesen, egy webböngésző segítségével, kapcsolódjanak a rendszerhez, kihasználják az online kapcsolat előnyeit, az adatjavítást, a hibák gyors visszajelzését. Ez a megoldás lehetőséget teremt az adatok minden eddiginél precízebb összegyűjtésére, és a statisztikai hibák jelentős csökkentésére.

Nemzeti Rákregiszter

A Nemzeti Rákregisztert 1999 óta működik a jelenlegi rendszerben. A korábbi időszakban is folyt már - a jelenlegitől módszertanában és technikájában jelentősen eltérő bejelentési rendszer, melynek adatai megtalálhatók a nemzeti rákregiszter adatbázisában, de az eltérő módszertan miatt felhasználhatóságuk, összehasonlíthatóságuk korlátozott. A Nemzeti Rákregiszter európai és nemzetközi szervezetek tagjaként működik. Alapvető feladata a daganatos megbetegedések előfordulási gyakoriságára (incidenciájára) vonatkozó adatgyűjtés. A Nemzeti Rákregisztert az Országos Onkológiai Intézet működteti. Az adatgyűjtés eredményeit a Nemzeti Rákregiszter évenként hivatalosan jelenti az Egészségügyi Szociális és Családügyi Miniszternek, illetve kiszolgálja adatokkal az onkológiai, epidemiológiai kutatókat. Ugyancsak adatokat szolgáltat különböző nemzetközi jelentések (pl. a WHO Health for All adatbázisa, vagy az OECD Health Data adatbázisa) összeállításához.
A Nemzeti Rákregiszter rendszeresen közöl a daganatos megbetegedések gyakoriságának eloszlá-sára és változásaira valamint az adatok minőségére vonatkozó tudományos eredményeket.

Műszaki jellemzők

Különböző tudományterületeken, de az élet szinte minden területén gondot okoz a nagytömegű, bonyolult szerkezetű adatok összegyűjtése, feldolgozása, biztonságos tárolása és azok oly módon történő hálózati publikálása, hogy az a kutatás, a politikai-gazdasági-szakmai döntéshozatal és egyéb társadalmi felhasználás számára (adatbányászati, statisztikai módszerekkel) értékelhető legyen. A projektben egy konkrét elosztott adattárházat kívánunk megalkotni, de az informatikai megoldást olyan általánosan alakítjuk ki, hogy az felhasználható legyen egyéb orvosi, illetve más területeken is, mint például közvéleménykutatás, társadalom és egyéb tudományos kutatások. Adattárházak esetén az adatminőség kérdése kulcskérdés. Az adatminőség javítására projektünk a totális adatminőség kontroll módszerét dolgozza ki, mely az adatok elsődleges előállításától azok végső felhasználásig teljes életciklusban végzi az adatok konzisztenciájának biztosítását.